2010. június 17., csütörtök

1:87-es lombos fa készítése kb. 100 forintból

Sok modellező dönt úgy manapság, hogy saját kézzel készít tereptárgyakat az asztalára, számukra szeretnék bemutatni egy lehetőséget a házi fa gyártásra. Természetesen kevés pénzből nem érhetünk el olyan eredményt mint a Noch vagy más nagy gyártó szépen kidolgozott termékei de egy nagyobb erdő megalkotását megoldhatjuk akár ezer forintból is. Az általam bemutatott technikával akár száz forintból is kihozhatunk egy fát.
Nincs másra szükség mint egy zacskó Busch moszatra valamint egy olyan növény felső, elágazó részére ami minden réten vagy erdő szélén esetleg állomások mellett megtalálható. Érdemes ezt a növényt ősszel leszedni mert akkor teljesen kopasz ágakkal találjuk meg és teljesen száraz.


Nincs más dolgunk mint a ragasztóval bekenni a fa ágait majd egyesével befedni őket a moszattal. Használhatunk különböző színű moszatot is, akár őszi lombos fákhoz barnát is. Tudom manapság a felső kategóriás fáknak még a levele is egyesével ki van dolgozva de azokért nem kis összeget kell a boltban hagyni.



Én minden ágra ragasztottam ,,lombot" de hagyhatunk száraz ágat is vagy félig eltörhetünk pár kisebb ágat a vágányok mellett. De számos díszítési lehetőség van, ezekről nemsokára írok egy külön bejegyzést. Általában ennek a növénynek nem teljesen egyenes a szára, ami később a fa törzse lesz az asztalon. Ha pár kis ágat levágunk akkor kaphatunk olyan fa törzset is amin nincsenek ágak csak kis maradványok, ilyet is készítettem, a következő képen látható.
Egy ilyen fa elkészítése maximum húsz percet vesz igénybe még annak is aki először csinálja. Nem bonyolult, nem kerül sokba, igaz nem olyan minőség mint a nagy gyártók termékei de elmondhatjuk, hogy saját kézzel készítettük és olcsón.

Végül ez lett a mai munka eredménye:

3 megjegyzés:

  1. Teljesen jó lett, bár egy kissé törékeny, rázdrótból lehet tartósabbat készíteni, igaz, hogy ott meg a kéregimitációval szöszölhet sokat az ember.

    VálaszTörlés
  2. Ha ragasztanál rá, mondjuk egy kis kócot, illetve azt a vattaszerű dolgot ami a kabát bélésében van, akkor sűrűbb lombozatot tudnál kreálni, amit később apró darabokra vágott moszattal szórsz be, és lefújod hajlakkal az tökéletesen odatartja. Ha őszi fát akarsz merem ajánlani a mohát apróra vágva, lehetőleg többfélét.

    VálaszTörlés
  3. Jó ötletnek tartom. Én a bokroknál tartok, amiket zúzmóból készítek. Az izlandi zúzmó egy igen jó kis cucc.

    VálaszTörlés